background


Κ.Α.Ε. Αγίου Πνεύματος

 
Προπολεμικά υπήρχε μια ομάδα στο Άγιο Πνεύμα ο Εθνικός. Μετά το 1940 δημιουργήθηκαν τρείς ομάδες στο χωριό. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ορφέας και ο Απόλλων. Όλες οι ομάδες είχαν τα δικά τους γήπεδα. Ο Μέγας στην περιοχή Παλιοδραγασιά, ο Απόλλων στην Καμπανούδα και ο Ορφέας στις Καρυδιές. Και οι τρείς ομάδες ήταν πρωταγωνιστές στο τότε πρωτάθλημα.

Ανάμεσα στους φιλάθλους των ομάδων υπήρχε έντονος φανατισμός αλλά και χιούμορ. Κάθε φορά που έπαιζαν μεταξύ τους όταν κάποιος έχανε, η αντίπαλη ομάδα πήγαινε και χτυπούσε την καμπάνα πένθιμα. Όταν ρωτούσε ο κόσμος ποιός πέθανε έλεγαν π.χ. ο Ορφέας. Ένα άλλο περιστατικό που μου διηγήθηκαν ήταν ότι επί προεδρίας Τσολάκη (ο οποίος ήταν οπαδός του Μέγα) ο ίδιος είπε ότι ο νικητής του αγώνα ανάμεσα στον Μέγα και τον Ορφέα θα έπαιρνε 500 δραχμές. Νίκησε ο Ορφέας, τα λεφτά όμως δεν τα πήραν ποτέ. Ακόμα και σήμερα ανάμεσα στους παλιούς υπάρχει θέμα.

Ένα άλλο γεγονός πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή ήταν ότι σε ένα παιχνίδι το 1967 στη γιορτή του χωριού (Αγίου Πνεύματος) ανάμεσα στις ομάδες Μέγας Αλέξανδρος – Ορφέας η μπάλα για την έναρξη του παιχνιδιού έπεσε από ένα ελικόπτερο. Ο αγώνας έληξε 0-1, κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη ήττα για τους γηπεδούχους.

Από τις τρείς ομάδες ο Ορφέας πήρε μια φορά το κύπελλο Νταρνακοχωριτών το 1953 με αντίπαλο τον Μέγα Χρυσού.

Ο Κύριος Περδικάς, γυμναστής στο Α’ Αρρένων μαζί με την ΕΠΣ Σερρών και παράγοντες του χωριού, έκαναν την συνένωση των τριών ομάδων και έτσι το 1972 δημιουργήθηκε η (Κ) Καλλιτεχνική (Α) Αθλητική (Ε)Ένωση, σε συντομία Κ.Α.Ε με έμβλημα το περιστέρι του Αγίου Πνεύματος.

Το γήπεδο της Κ.Α.Ε δημιουργήθηκε το 1976-1977 επί προεδρίας Θωμά Τσιάρα, με το όραμα και την επιμονή του κυρίου Νικόλαου Δαραβίγκα (Τωρινού Προέδρου).Το γήπεδο ανακαινίστηκε με χλοοτάπητα, κερκίδες και αποδυτήρια επί προεδρίας Βύρωνος Μπάλτσιου.

Όλα τα χρόνια η Κ.Α.Ε πρωταγωνιστεί στις Α’ και Β’ κατηγορίες με 2 φορές να φτάνει στο τελικό κυπέλου με το Σιδηρόκαστρο. Η φετινή χρονιά μας βρίσκει στη Β’ κατηγορία με την βαθμολογία στην πρώτη θέση με το όνειρο της ανόδου πολύ κοντά.

Θωμάς Αρβανίτης
(μαθητής Β' Γυμνασίου)