ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ (1788-1825)

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη, από όπου και το όνομα Οδυσσέας. Ο πατέρας του αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους και έμεινε ορφανός σε ηλικία 9 ετών.
Ο Οδυσσέας ήταν πολύ ψηλός, με ηλιοκαμένο πρόσωπο. Είχε πελώριο μουστάκι, καγκελωτά φρύδια, το ντύσιμό του ήταν απλό και όλα αυτά δημιουργούσαν μία πολύ χαρακτηριστική μορφή ορεσίβιου οπλαρχηγού. Δεν τον ξεχώριζες από τους στρατιώτες του, παρά το αρχοντικό παρουσιαστικό του και το διαπεραστικό του βλέμμα. Ήταν εξαιρετικός ιππέας, αλλά και πολύ γρήγορος στο τρέξιμο. Αφηγούνται μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό περιστατικό για την ικανότητά του αυτή, να τρέχει πολύ γρήγορα. Προκάλεσε, λένε, στο τρέξιμο το πιο γρήγορο άλογο του Αλή Πασά. Θα έτρεχε αυτός και το άλογο, δίπλα-δίπλα σε ανηφορικό δρόμο και αν τον ξεπερνούσε το άλογο, θα τον αποκεφάλιζε ο Αλής. Νίκησε όμως ο Οδυσσέας και έτσι απέκτησε την εύνοια του Πασά.
Ο Αλή Πασάς πήρε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στην αυλή του στα Ιωάννινα. Εκεί ο Ανδρούτσος φοίτησε στη στρατιωτική σχολή και είχε έναν ταραχώδη βίο, όμως σχεδόν πάντα ο Αλή Πασάς του συγχωρούσε κάθε παράπτωμα. Ο Ανδρούτσος, το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και το 1819 διορίστηκε δερβέναγας στην Ανατολική Στερεά. Συμμετείχε στις μάχες Βερατίου, Αργυροκάστρου και Γαρδικίου και πήρε από τον Αλή Πασά την οπλαρχηγία της Λειβαδιάς. Μια επαναστατική πράξη για την έναρξη της επαναστάσεως στην Ανατολική Στερεά είναι η επιστολή που έστειλε ο Ανδρούτσος στις 22 Μαρτίου στους Γαλαξιδιώτες: «Εγώ είμαι στο ποδάρι με τα παλικάρια μου», τους γράφει και τους προτρέπει να πάρουν και εκείνοι τα άρματα.
Το αποκορύφωμα των μαχών του Ανδρούτσου ήταν η ηρωική Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς (8 Μαϊου 1821). Με 120 άνδρες οχυρώθηκε μέσα στο Χάνι και αντιμετώπισε επιτυχώς 8000 Τούρκους υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν 6 και τραυματίστηκαν 2, ενώ από τους Τούρκους σκοτώθηκαν 300 και τραυματίστηκαν πάνω από 600!!
Στις 27 Αυγούστου 1822 η γερουσία του Αρείου Πάγου αναθέτει στον Ανδρούτσο τη διοίκηση της Αθήνας και ο ήρωας εισέρχεται θριαμβευτής Φρούραρχος στην Ακρόπολη. Μάλιστα συνέχισε απτόητος την πολεμική του δράση εναντίον των Τούρκων μέχρι το 1824. Εν τέλει κατηγορήθηκε αδίκως για συνδιαλλαγή με τους εχθρούς και καταδιώχθηκε. Στην πραγματικότητα είχε προκαλέσει την οργή των τοπικών κοτζαμπάσηδων, οι οποίοι τον μισούσαν γιατί ήταν λαοπρόβλητος ηγέτης και είχε επιχειρήσει επανειλημμένα να περιορίσει τη δύναμή τους,
Τελικά, ο Ανδρούτσος φυλακίστηκε στην Ακρόπολη, βασανίστηκε και στις 5 Ιουνίου του 1825 σκοτώθηκε με έγκριση του πρώην πρωτοπαλίκαρού του, Ιωάννη Γκούρα. Το νεκρό του σώμα πετάχτηκε κάτω από τον ιερό βράχο. Τάφηκε πρόχειρα στους πρόποδες της Ακρόπολης και για 40 χρόνια τα οστά του παρέμειναν αγνοημένα στην εκκλησία των αγίων Ασωμάτων. Το 1865 έγινε η επίσημη ταφή τους στο α΄ νεκροταφείο Αθηνών και το 1967 μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα στον τόπο καταγωγής του και τοποθετήθηκαν κάτω από το άγαλμα του, σε ειδικό οστεοφυλάκιο.
«Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΩΡΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ» !!!
(Καραουλάνης Χρήστος, α΄ τάξη)

Το χάνι ήταν γελοίο από οχυρωματική άποψη, έλεγχε όμως το πέρασμα. Εκεί μέσα πρότεινε ο Ανδρούτσος να κλειστούν και να πολεμήσουν. Ο Πανουριάς κι ο Δυοβουνιώτης τον θεώρησαν τρελό. Το χάνι ήταν τόσο σαθρό που με την πρώτη έφοδο, οι Τουρκαλβανοί θα το έκαναν σκόνη και θα περνούσαν από πάνω του.
Τότε σηκώθηκε πάνω ο Οδυσσέας, έβγαλε το άσπρο μαντήλι του απ’ το σελάχι, το ανέμισε στον αέρα και φώναξε: Όποιος θέλει να ‘ρθει μαζί μου, να πιαστεί στον χορό. Άρχισε να τραγουδά το «κάτου στου βάλτου τα χωριά, στα πέντε βιλαέτια» κι έσυρε τον τσάμικο γύρω από τη μεγάλη βελανιδιά της αυλής. Και τότε έγινε το θαύμα. Ένα-ένα τα παλικάρια, ξεπερνώντας τον φόβο και τις εκτιμήσεις ακόμα και των αρχηγών τους, σηκώνονταν κι έπιαναν τον χορό………

Το σημερινό Χάνι της Γραβιάς – πιστό αντίγραφο εκείνου του 1821. Ανοιχτό και επισκέψιμο για το κοινό !!

Τα ιστορικά θεμέλια του Χανιού, όπως διασώζονται.

Το σημερινό μνημείο – αφιερωμένο στη μάχη που έδωσε ο Ανδρούτσος με τους άνδρες του στο Χάνι της Γραβιάς.

Ο φράγκικος πύργος της Ακρόπολης , όπου φυλακίστηκε και από όπου εκπαραθυρώθηκε ο Οδ. Ανδρούτσος. Οι δολοφόνοι του άφησαν να εννοηθεί ότι προσπάθησε να δραπετεύσει και έπεσε .. Ο πύργος γκρεμίστηκε το 1874.

Το άγαλμα του ήρωα στην Πρέβεζα. Στη βάση του σε ειδικό οστεοφυλάκιο βρίσκονται τοποθετημένα τα οστά του.

Όταν κοιτάζει κανείς την γνωστή ως «Μαύρη τρούπα του Παρνασσού», στην Τιθορέα, πάνω στον απόκρημνο βράχο, δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτό το απόκρυμνο κομμάτι γης ήταν όχι μόνο καταφύγιο, αλλά και κατοικία στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Το έτος 1822, μάλιστα, κατέφυγαν στη σπηλιά αυτή 2.000 Βελιτσιώτες (κάτοικοι της Τιθορέας) για να γλιτώσουν από τον ερχομό του Κιοσσέ Μεχμέτ Ρεσίτ. Την ίδια χρονιά ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έμαθε για τη σπηλιά αυτή και αποφάσισε να την δει από κοντά. Λίγο αργότερα την έκανε και μόνιμη κατοικία του, αφού λόγω της ιδιαίτερης θέσης της αποτελούσε απόρθητο φρούριο και παρατηρητήριο με θέα σε ολόκληρο τον κάμπο της Λοκρίδας, ενώ βάζοντας μέσα την οικογένειά του, μπόρεσε να την κρατήσει σε ασφαλές μέρος στο διάστημα του πολέμου.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος διαμόρφωσε τη σπηλιά σε σπίτι με δωμάτια, για τον ίδιο και την οικογένειά του. Μια ξύλινη σκάλα οδηγούσε στη σπηλιά και από αυτήν ανέβαζαν όλες τις προμήθειες.
Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί, στην είσοδο της σπηλιάς μάλιστα είχε στήσει και δυο κανόνια που του έστειλε δώρο ο Βύρων από το Μεσολόγγι. Έζησε εκεί μέχρι το 1825, όπου συνελήφθη με την άδικη κατηγορία της προδοσίας.
Πολλά έχουν ακουστεί μάλιστα και για τον μεγάλο θησαυρό που είχε κρύψει ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στη σπηλιά. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν αυτό ήταν αλήθεια γιατί δεν βρέθηκε εκεί απολύτως τίποτα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν είναι λίγοι οι «χρυσοθήρες» που συνεχίζουν να αναζητούν τον θρυλικό θησαυρό.

Το σφραγιστικό δαχτυλίδι του ήρωα. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

25 Μαρτίου 1977, έκανε πρεμιέρα στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, την ΥΕΝΕΔ, η σειρά “Ο μεγάλος ξεσηκωμός”. Μια ιστορική σειρά 35 επεισοδίων, με θέμα τη ζωή του Οδυσσέα Ανδρούτσου, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη “Ο δαίμονας”. Στο ρόλο του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής επανάστασης του 1821, πρωταγωνίστησε ο Κώστας Καζάκος.

Στο ταφικό μνημείο του Λεωνίδα Ανδρούτσου χαράχτηκε δίγλωσση επιγραφή στα αρχαία ελληνικά και στα γερμανικά. Η μετάφραση στα νέα ελληνικά:
“Είμαι ένας μικρός θάμνος με πολλά άνθη, που με φύτεψαν με στοργή ξεχωριστοί άνθρωποι, οι οποίοι αντί για αγάπη, δόξα και τιμές, έπαθαν φοβερά δεινά.
Τον δοξασμένο παππού μου τον κυνήγησε και τον σκότωσε ο τύραννος Τούρκος που τον ξεγέλασε με τεχνάσματα .
Τον πατέρα μου, τον φοβερό και αδάμαστο πολεμιστή, αδερφικά ελληνικά χέρια, τον πέταξαν επάνω από το ψηλό κάστρο της Αθήνας και τον σκότωσαν.
Η μητέρα μου, που με γέννησε στο απρόσιτο σπήλαιο του Παρνασσού, απαρηγόρητη με θρηνεί, εμένα το άτυχο παιδί της.
Κλάψε μητέρα κλάψε.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.