ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ!!

Με ξεναγό την τεχνολόγο μας- αρχιτέκτονα κ. Μαίρη Σταμπουλάκη σήμερα το πρωί η γ΄ τάξη του γυμνασίου μας περιηγήθηκε στα σοκάκια του Αγίου Πνεύματος και μυήθηκε στα μυστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Συζητήσαμε για τη θέση του χωριού μας, την ύδρευσή του, τον προσανατολισμό του, τη ρυμοτομία του, τον χαρακτηριστικό τύπο του μακεδονίτικου σπιτιού. Γνωρίσαμε τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής που εξασφάλιζαν μόνωση στη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού ή προσέδιδαν ελαστικότητα και ελαφρότητα στη δόμηση προκειμένου να μην κινδυνεύουν τα κάθε είδους κτίσματα με κατάρρευση.
Σαχνισί, τσατμάς και μπαγδατί, ξυλοδεσιές, αντηρίδες, κεπέγκια, κουί, χαγιάτι, κιορ σοκάκ είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που ακούσαμε σήμερα για πρώτη φορά. Μας ταξίδεψαν στο παρελθόν και μας έκαναν να δούμε το χωριό μας με άλλο μάτι.
Τύχη αγαθή βέβαια κι η συνάντησή μας με τον κ. Σωτήρη Μπιρμπίλη, κάτοικο Αγίου Πνεύματος. Μας άνοιξε το σπίτι του (του 19ου αι) , μας έδειξε διάφορα χρηστικά αντικείμενα του παλιού καιρού που είχε φυλαγμένα και μοιράστηκε μαζί μας τις ιστορίες του. Τον ευχαριστούμε πολύ!!!

Σπίτια με το χαρακτηριστικό σαχνισί του επάνω ορόφου. Διακρίνονται και οι μεταλλικές αντηρίδες που το υποστυλώνουν.

το κουί , δηλαδή το υπόγειο όπου φύλαγαν τα σαντάλια του καπνού. Έκλεινε με την καταπακτή , την γκλαβανή!

παλιός νιπτήρας και γκιούμι (μεταλλικό δοχείο για νερό ή γάλα)

πινακωτή (εκεί φούσκωναν τα ψωμιά)

σκάφη για πλύσιμο ρούχων

(ν)ταμπλάδες για το γύρισμα της πίτας

μουσάντρα ή μισάντρα (ντουλάπα για τη φύλαξη κλινοσκεπασμάτων)

Ο κ. Μπιρμπίλης (δεξιά) με τον κ. Βάκουλη (αριστερά), κάτοικοι του Αγ. Πνεύματος.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.