ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ !!

Σήμερα στο μάθημα της οικιακής οικονομίας οι μαθητές της α΄γυμνασίου με την καθηγήτριά τους κ. Τρούπη Πασχαλία ετοίμασαν ένα υπέροχο πρωινό !! Και μας απέδειξαν ότι η υγιεινή διατροφή δεν βρίσκεται μόνο στις σελίδες των βιβλίων μας , αλλά μπορεί να γίνει καθημερινός τρόπος ζωής ακόμη και στο σχολείο !!

  

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην ακόλουθη ιστοσελίδα ( https://e-bug.eu/ ) μπορείτε να δείτε στα ελληνικά εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό για τα μικρόβια (…και τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια κλπ). Νομίζουμε ότι με αφορμή όσα λέγονται και ακούγονται στα ΜΜΕ για τον κορονοϊό, είναι σημαντικό οι μαθητές να αποσαφηνίσουν βασικές έννοιες για να κατανοούν όσα ακούνε.

ΣΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ?? ΔΕΝ ΕΧΕΙ !!!

Ξεκινήσαμε το 2020 με νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τα παιδιά μας θα ασχοληθούν με τα παρακάτω θέματα :

? Μελέτη των χωριών μας που ανήκουν στο βόρειο τμήμα του Δήμου Εμμανουήλ Παπά
? Παρατήρηση του κάθε χωριού από μακριά (θέση και τοπίο που το περιβάλλει)
? Παρατήρηση του κάθε χωριού από κοντά με αφετηρία την πλατεία και αναζήτηση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (σπίτια, εκκλησίες, δημόσια κτίρια, καλντερίμια, βρύσες, γεφύρια, ξερολιθιές)
? Βιοκλιματική δόμηση (αν υπήρχε ή υπάρχει)
? Μονοπάτια ? φυσικές διαδρομές που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους
? Παραδοσιακές καλλιέργειες ? παραδοσιακή κτηνοτροφία
? Δυνατότητα για εναλλακτικό τουρισμό – οικοτουρισμό

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ήδη οι μαθητές συγκεντρώνουν πληροφορίες , συνομιλούν με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης , με επαγγελματίες , αλλά και απλούς κατοίκους των χωριών τους . Αναζητούν βιβλία και κείμενα που αναφέρονται στα χωριά τους , φωτογραφίζουν οτιδήποτε φαντάζει στα μάτια τους παραδοσιακό.

Όλα αυτά βέβαια μας άνοιξαν την όρεξη και για τοπική ιστορία. Αν έχετε στη διάθεσή σας έντυπο υλικό για τα χωριά μας ή ενδιαφέρουσες ιστορίες που άντεξαν στο χρόνο , μοιραστείτε τα μαζί μας !!! Εμείς με τη σειρά μας θα τα κοινοποιούμε για να μαθαίνουμε μικροί και μεγάλοι !!

Ένα είναι σίγουρο : αγαπάμε τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε !!

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Μπακάλη Ουρανία ? Κώστογλου Μαργαρίτα

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η σημερινή μέρα συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Η εκκλησία μας τη θεωρεί , 11 μέρες πριν την καθαρά Δευτέρα , μέρα προετοιμασίας πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και ευκαιρία να καταναλώσουν τα νοικοκυριά ό,τι κόκκινο κρέας έχει απομείνει. Το κόκκινο χρώμα την Τσικνοπέμπτη, είτε του κρέατος είναι αυτό, είτε του κρασιού, μας θυμίσει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.
Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Οι μαθητές και μαζί τους εμείς οι καθηγητές γεμάτοι όρεξη για μασκαρέματα , πειράγματα και καλό φαγητό γιορτάζουμε τη μέρα όπως της πρέπει !!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ !!

Η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροϊων έφερε σήμερα στο σχολείο μας τα επιτραπέζια παιχνίδια της .Μύησε τους μαθητές μας στα μυστικά της αειφορίας και κατέδειξε τη σχέση της με την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Μέσα από το περιβαλλοντικό παιχνίδι τα παιδιά εξοικειώθηκαν με έννοιες δύσκολες , προβληματίστηκαν και συνειδητοποίησαν ότι η αειφορία είναι μονόδρομος για τον πλανήτη μας !!

Οικιακή Οικονομία & Διατροφή

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, στην ενότητα Διατροφή,  η καθηγήτρια και Τρούπη Πασχαλία με τους μαθητές και της μαθήτριες της Α γυμνασίου ετοίμασαν κρέπες.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ !

  • «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες» : ένα πρόγραμμα που τρέχει για δεύτερη χρονιά στο σχολείο μας και μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές μας να εκφράζονται καλλιτεχνικά !! (υπεύθυνη καθηγήτρια Λιούσα Αποστολίνα)
  • «1974-2020» από τις μαθήτριες της Β΄ τάξης Γκαϊδατζή Αποστολία και Μπουτσιούκη Έλενα με τεχνική κρακελέ
  • « ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ – ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ » από τις μαθήτριες της Β΄τάξης Αντωνιάδου Χρύσα, Μέλλιου Αναστασία, Μπουντακίδου Σοφία, Μπουτσιούκη Έλενα