Monthly Archives: Μάρτιος 2021
Reply
Τελευταία μέρα του Μάρτη και κάπου εδώ ολοκληρώνεται το αφιέρωμά μας στους ήρωες του ’21 με αφορμή τα 200 χρόνια από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Πρόσωπα περισσότερο ή λιγότερο αναγνωρίσιμα ανέβηκαν στις οθόνες μας, μας επέτρεψαν να ρίξουμε αδιάκριτα βλέμματα στις ζωές τους, μοιράστηκαν τα κατορθώματά τους, μας ενέπνευσαν με το ήθος και τη φιλοπατρία τους.
Σας αποχαιρετούμε λοιπόν σήμερα με τα εικαστικά έργα των μαθητών μας που με μεράκι ζωντάνεψαν στο χαρτί τους ήρωές μας και τις σημαίες τους (τις προσωπικές ή του τόπου τους).
Να είμαστε όλοι καλά και να τιμούμε τους προγόνους μας που με τις θυσίες τους μας χάρισαν μια πατρίδα ελεύθερη !! Και του χρόνου!!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831)
Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα . Οι πρόγονοι των γονέων του ήταν εγγεγραμμένοι στη «Χρυσή Βίβλο – Libro d’ Oro» (κατάλογος ευγενών). Η οικογένειά του είχε προσφέρει πολλά στον υπόδουλο Ελληνισμό. Ο ίδιος σπούδασε ιατρική σε πανεπιστήμιο της Iταλίας, αλλά τον κέρδισε η πολιτική και η διπλωματία.
Λέγεται ότι ήταν ο σκιώδης πρόεδρος της Φιλικής Εταιρείας και αρχικά δεν επιθυμούσε ένοπλη εξέγερση κατά των Οθωμανών, αναμένοντας διπλωματικές εξελίξεις. Όταν όμως οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν την επανάσταση, τη στήριξε με όλες του τις δυνάμεις. Το 1801 έγινε ένας από τους δύο διοικητές της Ιονίου Πολιτείας, σε ηλικία 25 ετών. Το 1807 αποδεικνύει ότι μπορεί να προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην πατρίδα καθώς οργάνωσε την άμυνα της Λευκάδας, την οποία ήθελε να καταλάβει ο Αλή Πασάς. Εκεί γνώρισε τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά και τον Μπότσαρη. Το 1809, έλαβε πρόσκληση από τον Τσάρο Αλέξανδρο να αναλάβει αποστολή στην Ελβετία προκειμένου να αποτραπεί η πορεία του Ναπολέοντα προς αυτήν (1813). Το Σύνταγμα και η διοικητική οργάνωση της Ελβετίας σε καντόνια οφείλονται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Από το 1816 μέχρι το 1822 υπηρέτησε ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, προσπαθώντας πάντα να επηρεάσει τις αποφάσεις του Τσάρου υπέρ της Ελλάδας.
Στις 7-1-1828 φτάνει στο Ναύπλιο ως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Έκτοτε έδωσε όλη του την ενέργεια και διέθεσε την προσωπική του περιουσία για να δημιουργήσει κράτος και να δώσει τέλος στις εμφύλιες διαμάχες. Είχε ισχυρούς φίλους στην Ευρώπη, των οποίων τη βοήθεια χρησιμοποίησε για την Ελλάδα. Τέτοιοι φίλοι ήταν ο τραπεζίτης Εϋνάρδος, ο σπουδαίος Γκαίτε κ.α.
Ως κυβερνήτης ο Καποδίστριας αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις σε τακτικά σώματα υπό ενιαία διοίκηση, ίδρυσε τη σχολή Ευελπίδων και κατέστειλε την πειρατεία με τη βοήθεια του Α. Μιαούλη. Προσπάθησε και πέτυχε παράλληλα την επέκταση των συνόρων του νέου κράτους και την κατοχύρωση της ελληνικής ανεξαρτησίας. Προσπάθησε να ανοικοδομήσει το κατεστραμμένο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, ιδρύοντας πολλά αλληλοδιδακτικά, ελληνικά και χειροτεχνικά σχολεία. Ίδρυσε εκκλησιαστική σχολή στον Πόρο και ορφανοτροφείο στην Αίγινα. Επανασχεδίασε και ανοικοδόμησε τις κατεστραμμένες ελληνικές πόλεις, όπως το Ναύπλιο, το Άργος, το Μεσολόγγι , την Πάτρα. Χώρισε τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες. Προσπαθώντας να ενισχύσει την ελληνική οικονομία, ίδρυσε Εθνική Τράπεζα και έκοψε νομίσματα (φοίνικες) που αντικατέστησαν τα τουρκικά γρόσια. Παραχώρησε δάνεια στους νησιώτες για την αγορά πλοίων και την κατασκευή ναυπηγείων στον Πόρο και το Ναύπλιο. Τον Οκτώβριο του 1829 ίδρυσε το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Αίγινα για να διαφυλάξει τους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς .
Ενδιαφέρθηκε ειδικά για τη γεωργία, ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας και ενθάρρυνε την καλλιέργεια της πατάτας για να θρέψει το λαό του.. Το περίεργο είναι στον τρόπο, που βρήκε για να κάνει την πατάτα αποδεκτή. Αρχικά, εισήγαγε ένα φορτίο πατάτες και τις πρόσφερε στους πολίτες. Όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Έχοντας, λοιπόν, γνώση των ελληνικών συνηθειών, διέταξε ολόκληρη η αποστολή των πατατών να ξεφορτώνεται σε δημόσια επίδειξη στις αποβάθρες του Ναυπλίου, αλλά να φυλάσσονται αυστηρά. Σύντομα κυκλοφόρησαν φήμες για τις πατάτες, ότι, αφού τόσο καλά φρουρούνταν, έπρεπε να είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Και φυσικά κάποιοι δοκίμασαν να τις κλέψουν. Οι φρουρές είχαν διαταχθεί να κάνουν τα στραβά μάτια και να επιτρέπουν ουσιαστικά την κλοπή… Σύντομα όλες οι πατάτες του φορτίου είχαν κλαπεί και το σχέδιο του Καποδίστρια να τις εισάγει στην Ελλάδα είχε πετύχει!
Η αξία του αναγνωρίστηκε και από μεγάλους αντιπάλους του , όπως ο αυστριακός πολιτικός Μέτερνιχ που δήλωνε ορκισμένος εχθρός της ελληνικής επανάστασης. Είχε πει πως «ο πιο δύσκολος αντίπαλος είναι εκείνος που είναι απόλυτα έντιμος. Ένας τέτοιος είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας».
Στις 27-9-1831 το πρωί, πηγαίνοντας στην εκκλησία στο Ναύπλιο, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε μετά από μακρά σύγκρουση που είχε με τους Μανιάτες και ιδιαίτερα με τους (μετέπειτα δολοφόνους του), τους Μαυρομιχάληδες ως αντίποινα για τη φυλάκιση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ο θάνατος του Καποδίστρια βύθισε στο πένθος όλο τον ελληνικό λαό και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας πέρασε στην ιστορία ως ένας άνθρωπος που θυσιάστηκε για την πατρίδα του.
Το σώμα του ταριχεύτηκε . Ο αδερφός του το μετέφερε στην Κέρκυρα, όπου και βρίσκεται θαμμένο .
(Κυιμάς Στράτος, γ΄ τάξη)
ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ (1788-1824) – Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ
Ο Λόρδος Βύρων, όπως είναι γνωστός στη χώρα μας ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, γεννήθηκε στο Λονδίνο και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια.
Υπήρξε εξαιρετικά διάσημος και επιτυχημένος ως ρομαντικός ποιητής, αλλά και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Αγγλία, καθώς ζούσε άστατη οικονομική και ερωτική ζωή.
Ο Βύρων ήταν όμορφος άνδρας με πυκνά πυρόξανθα σγουρά μαλλιά και ωραίο παράστημα, αν και λίγο κουτσός από το δεξί του πόδι (γεννήθηκε με πρόβλημα στη δεξιά κνήμη). Από τον σύντομο γάμο του με την Αναμπέλα Μίλμπανκ απέκτησε μία κόρη, την Άντα Λάβλεϊς, μετέπειτα διάσημη μαθηματικό, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής. Από τη σχέση του με την Κλερ Κλέμοντ, απέκτησε και μία δεύτερη κόρη, την Κλάρα Αλέγκρα, η οποία πέθανε σε ηλικία πέντε χρονών.
Από μικρός αγαπούσε τη μελέτη, διάβασε πολλά βιβλία, σπούδασε σε ανώτερα αγγλικά κολέγια, έμαθε να μιλά τα ελληνικά και τα λατινικά και ταξίδευε πολύ. Σε ηλικία 21 χρόνων έγινε βουλευτής και πολλές φορές βρέθηκε αντίθετος με τους άλλους λόρδους, διότι έδειχνε ενδιαφέρον για τα ζητήματα της εργατικής τάξης.
Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ο Βύρων έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον του. Το 1823 έγινε μέλος του «Φιλελληνικού Κομιτάτου», ενός συλλόγου από Άγγλους φιλελευθέρους και φιλέλληνες, που είχαν σκοπό να ενισχύσουν τους Έλληνες επαναστάτες. «Αποφάσισα να πάω στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό μέρος, όπου δοκίμασα πραγματική ευχαρίστηση. Αν είμαι ποιητής το χρωστώ στον αέρα της Ελλάδας» έγραφε σε κάποιον φίλο του.
Έχοντας διοριστεί αντιπρόσωπος του «Φιλελληνικού Κομιτάτου», μοίρασε στους επαναστάτες τα εφόδια, που του έστειλαν από το Λονδίνο. Από δικά του χρήματα έστειλε στο Μαυροκορδάτο 4.000 λίρες για τη συντήρηση του στόλου.
Στις 5 Ιανουαρίου 1824 έφθασε στο Μεσολόγγι, όπου οι αγωνιζόμενοι Έλληνες τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Εκεί συνεργάστηκε με άλλους ξένους εθελοντές και με δικά του έξοδα οργάνωσε το στρατό και φρόντισε για την οχύρωση του Μεσολογγίου. Στις 25 Ιανουαρίου η κυβέρνηση τον αναγνώρισε αρχιστράτηγο. Οι κόποι του, όμως, για την οργάνωση του στρατού και για τη συμφιλίωση των οπλαρχηγών, καθώς και το κακό κλίμα, υπέσκαψαν την υγεία του.
Στις 9 Απριλίου έπεσε στο κρεβάτι με δυνατό πυρετό. Παραμιλούσε διαρκώς, αλλά και τότε ακόμα παρακινούσε τους Έλληνες να συμφιλιωθούν, για να πετύχουν την απελευθέρωσή τους. Τα χαράματα της 19ης Απριλίου 1824, Δευτέρα του Πάσχα, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι. Τα τελευταία του λόγια ήταν για την Ελλάδα: «Της έδωσα τον καιρό, την υγεία μου, την περιουσία μου, και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;»
Το πένθος για τον θάνατό του ήταν γενικό και ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά ωδή στη μνήμη του. Η καρδιά του ενταφιάστηκε στο Μεσολόγγι. Προς εκδήλωση πένθους στο Μεσολόγγι ρίχτηκαν 37 κανονιοβολισμοί από την ανατολή του ηλίου, ένας κάθε λεπτό, καθώς ήταν τότε μόνο 37 ετών.
Λευτεριά, για λίγο πάψε
να χτυπάς με το σπαθί
κι έλα σίμωσε και κλάψε
εις του Μπάιρον το κορμί.
[Από το ποίημα του Δ. Σολωμού “Ωδή εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον”]
Οι Έλληνες μετά την απελευθέρωση τίμησαν τον Βύρωνα και του έκαμαν άγαλμα, που υψώνεται στο Ζάππειο, στη γωνία που βλέπει προς την Ακρόπολη και παριστάνει τον φιλέλληνα κοντά σε μια γυναίκα –την Ελλάδα– που τον στεφανώνει. Το όνομα του Βύρωνα δόθηκε και στο συνοικισμό προσφύγων, που ιδρύθηκε στην Αθήνα, πάνω από το Παγκράτι και σήμερα αποτελεί τον Δήμο Βύρωνα.
(Κατιάκος Νίκος, α΄ τάξη)
25η ΜΑΡΤΙΟΥ
Η σημαιοφόρος Μπουτσιούκη Ελένη και ο παραστάτης της Α γυμνασίου Κατιάκος Νίκος παρακολούθησαν την δοξολογία της επετείου. Στο ηρώο του χωριού εκφωνήθηκε ο πανυγυρικός της ημέρας από τον κ. Καρανατσίδη και έγινε η κατάθεση στεφάνου από τον μαθητή Κατιάκο Νίκο.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ (1788-1825)
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη, από όπου και το όνομα Οδυσσέας. Ο πατέρας του αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους και έμεινε ορφανός σε ηλικία 9 ετών.
Ο Οδυσσέας ήταν πολύ ψηλός, με ηλιοκαμένο πρόσωπο. Είχε πελώριο μουστάκι, καγκελωτά φρύδια, το ντύσιμό του ήταν απλό και όλα αυτά δημιουργούσαν μία πολύ χαρακτηριστική μορφή ορεσίβιου οπλαρχηγού. Δεν τον ξεχώριζες από τους στρατιώτες του, παρά το αρχοντικό παρουσιαστικό του και το διαπεραστικό του βλέμμα. Ήταν εξαιρετικός ιππέας, αλλά και πολύ γρήγορος στο τρέξιμο. Αφηγούνται μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό περιστατικό για την ικανότητά του αυτή, να τρέχει πολύ γρήγορα. Προκάλεσε, λένε, στο τρέξιμο το πιο γρήγορο άλογο του Αλή Πασά. Θα έτρεχε αυτός και το άλογο, δίπλα-δίπλα σε ανηφορικό δρόμο και αν τον ξεπερνούσε το άλογο, θα τον αποκεφάλιζε ο Αλής. Νίκησε όμως ο Οδυσσέας και έτσι απέκτησε την εύνοια του Πασά.
Ο Αλή Πασάς πήρε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στην αυλή του στα Ιωάννινα. Εκεί ο Ανδρούτσος φοίτησε στη στρατιωτική σχολή και είχε έναν ταραχώδη βίο, όμως σχεδόν πάντα ο Αλή Πασάς του συγχωρούσε κάθε παράπτωμα. Ο Ανδρούτσος, το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και το 1819 διορίστηκε δερβέναγας στην Ανατολική Στερεά. Συμμετείχε στις μάχες Βερατίου, Αργυροκάστρου και Γαρδικίου και πήρε από τον Αλή Πασά την οπλαρχηγία της Λειβαδιάς. Μια επαναστατική πράξη για την έναρξη της επαναστάσεως στην Ανατολική Στερεά είναι η επιστολή που έστειλε ο Ανδρούτσος στις 22 Μαρτίου στους Γαλαξιδιώτες: «Εγώ είμαι στο ποδάρι με τα παλικάρια μου», τους γράφει και τους προτρέπει να πάρουν και εκείνοι τα άρματα.
Το αποκορύφωμα των μαχών του Ανδρούτσου ήταν η ηρωική Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς (8 Μαϊου 1821). Με 120 άνδρες οχυρώθηκε μέσα στο Χάνι και αντιμετώπισε επιτυχώς 8000 Τούρκους υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν 6 και τραυματίστηκαν 2, ενώ από τους Τούρκους σκοτώθηκαν 300 και τραυματίστηκαν πάνω από 600!!
Στις 27 Αυγούστου 1822 η γερουσία του Αρείου Πάγου αναθέτει στον Ανδρούτσο τη διοίκηση της Αθήνας και ο ήρωας εισέρχεται θριαμβευτής Φρούραρχος στην Ακρόπολη. Μάλιστα συνέχισε απτόητος την πολεμική του δράση εναντίον των Τούρκων μέχρι το 1824. Εν τέλει κατηγορήθηκε αδίκως για συνδιαλλαγή με τους εχθρούς και καταδιώχθηκε. Στην πραγματικότητα είχε προκαλέσει την οργή των τοπικών κοτζαμπάσηδων, οι οποίοι τον μισούσαν γιατί ήταν λαοπρόβλητος ηγέτης και είχε επιχειρήσει επανειλημμένα να περιορίσει τη δύναμή τους,
Τελικά, ο Ανδρούτσος φυλακίστηκε στην Ακρόπολη, βασανίστηκε και στις 5 Ιουνίου του 1825 σκοτώθηκε με έγκριση του πρώην πρωτοπαλίκαρού του, Ιωάννη Γκούρα. Το νεκρό του σώμα πετάχτηκε κάτω από τον ιερό βράχο. Τάφηκε πρόχειρα στους πρόποδες της Ακρόπολης και για 40 χρόνια τα οστά του παρέμειναν αγνοημένα στην εκκλησία των αγίων Ασωμάτων. Το 1865 έγινε η επίσημη ταφή τους στο α΄ νεκροταφείο Αθηνών και το 1967 μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα στον τόπο καταγωγής του και τοποθετήθηκαν κάτω από το άγαλμα του, σε ειδικό οστεοφυλάκιο.
«Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΩΡΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ» !!!
(Καραουλάνης Χρήστος, α΄ τάξη)
ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ (1759-1834)
Ο Πανουργιάς ήταν Έλληνας οπλαρχηγός από την επαρχία της Άμφισσας (Σάλωνα).
Το επίθετο του ήταν Ξηρός και το πραγματικό του όνομα θα ήταν Δημήτριος, αλλά το όνομα ‘Πανουργιάς’ το πήρε από λάθος του νονού του. Για την προέλευση του ιδιαίτερου αυτού ονόματος υπάρχουν δύο, εξίσου ενδιαφέρουσες, εκδοχές. Η πρώτη λέει πως ο νονός του όντας μεθυσμένος, νόμισε το παιδί για κορίτσι και το βάφτισε Πανωραία. Η δεύτερη υποστηρίζει πως την ώρα της βάφτισης, βρισκόταν σε εξέλιξη επίθεση από τους Τούρκους, οπότε όλα έγιναν βιαστικά κι έτσι δόθηκε στο παιδί το όνομα Πανωραία. Και στις δύο περιπτώσεις, λένε οι σημερινοί απόγονοι, η διατήρηση του ονόματος οφειλόταν στην ευσέβεια του πατέρα του, ο οποίος θεώρησε αμάρτημα να το αλλάξει. Στην αρχή τον φώναξαν «Πανώργια» και μετά «Πανουργιά». Αργότερα ο ίδιος το υιοθέτησε και ως επίθετο και υπέγραφε ως Πανουργιάς Δ. Πανουργιάς.
Στα εφηβικά του χρόνια έγινε κλέφτης και το 1813, ο Αλή Πασάς εκτιμώντας τις ικανότητές του τον διόρισε αρματολό στα Σάλωνα. Εκεί όμως ο Πανουργιάς κατάλαβε πως η ζωή του αρματολού δεν ήταν για κείνον και ξανάγινε κλέφτης. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και προετοίμασε με επιτυχία την επανάσταση στην περιοχή της Παρνασσίδας (σημερινός δήμος Δελφών).
Απελευθέρωσε την Άμφισσα τον Μάρτη του 1821. Έλαβε μέρος στις μάχες της Αλαμάνας και στο Χάνι της Γραβιάς, όπου μαζί με τον Δυοβουνιώτη οχυρώθηκαν στα γύρω υψώματα . Ξεχώρισε στη μάχη της Άμπλιανης, όπου οι Έλληνες κατατρόπωσαν τους Τούρκους και κέρδισαν πάρα πολλά λάφυρα. Συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως αντιπρόσωπος της επαρχίας Αμφίσσης και πρωταγωνίστησε στην παράδοση του Ακροκορίνθου το 1822. Το 1823, αποσύρθηκε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τον αντικατέστησε ο γιος του Νάκος (Ιωάννης) Πανουργιάς.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Διονύσιο Κόκκινο, «είχε τα χαρίσματα των καλύτερων αρματολών της Ρούμελης, χωρίς τα ελαττώματά τους. Ήταν γενναίος, ευφυής, αγνός, με ηγετικά προσόντα. Με επιβλητικό παράστημα, με ωραίο κεφάλι και αυστηρή έκφραση, οξύνους και ετοιμόλογος, ήταν γεννημένος να διοικεί».
Ο Πανουργιάς πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1834, σε ηλικία 75 ετών.
(Μπουτσιούκη Κωνσταντίνα, α΄ τάξη)
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ (1757-1798)
Συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων.
Γιος εμπόρου, γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας, το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Φερές. Νεαρός ακόμη, μπήκε στην υπηρεσία των Φαναριωτών στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα μετανάστευσε στο Βουκουρέστι, ως γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας. Εκεί επηρεάστηκε από τις ευρωπαϊκές ριζοσπαστικές ιδέες, κάνοντας κύριο στόχο του την απελευθέρωση της πατρίδας. Το 1790 ταξίδεψε στη Βιέννη.
Στη Βιέννη συνεργάστηκε κυρίως με Έλληνες εμπόρους ή σπουδαστές. Σε ελληνικό τυπογραφείο τύπωσε τα διάσημα έργα του : την Χάρτα, το Σχολείον των ντελικάτων Εραστών, το Φυσικής απάνθισμα , τον Θούριο. Ο Θούριος είναι πατριωτικό τραγούδι, που γράφεται το 1797.Απευθύνεται όχι μόνο στους σκλαβωμένους από τους Οθωμανούς Έλληνες αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους βαλκανικούς λαούς και επιχειρεί να τους ξεσηκώσει. Έγραφε και τραγούδαγε λοιπόν :
“Ως πότε, παλληκάρια, να ζούμεν στα στενά,
μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;
Σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπωμεν κλαδιά,
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;
Να χάνωμεν αδέλφια, Πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς;”
Ακόμη, ως πραγματικός ηγέτης έδινε σημασία στον ψυχολογικό παράγοντα των σκλαβωμένων. Προσπαθούσε να ανυψώσει το ηθικό τους. Γι’ αυτό καταρρίπτει ως μύθο τη διάχυτη πεποίθηση ότι τάχα τα οθωμανικά στρατεύματα ήταν ανίκητα. Δείχνει απεναντίας ότι στην πραγματικότητα ήταν ευάλωτα και ενισχύει έτσι το φρόνημα των επαναστατών. Για τον σκοπό αυτό στο Θούριό του φέρνει το συγκεκριμένο παράδειγμα των “Γκιρζιανλήδων” (λαού στα βουνά του Αίμου) που επαναστάτησαν στην περιοχή της Θράκης. Και ο Ρήγας διαλαλεί πως ο Σουλτάνος δεν είναι τόσο δυνατός, όσο οι σκλαβωμένοι νομίζουν:
«Ποτέ μην στοχασθήτε πως είναι δυνατός
καρδιοχτυπά και τρέμει σαν λαγός κι αυτός.
Τριακόσιοι Γκιρζιαλήδες τον έκαμαν να διή
Πως δεν μπορεί με τόπια, μπροστά τους να εβγή».
Ο Ρήγας στήριζε την επανάστασή του στις ντόπιες, γηγενείς δυνάμεις των σκλαβωμένων. Δεν υπάρχει στα έργα του, στο Θούριο του, έκκληση στις τότε μεγάλες δυνάμεις ανατολής και δύσης, για βοήθεια στην επανάσταση . Πίστευε πως οι ξένες δυνάμεις θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και μόνο. Πρότυπά του ήταν η Δημοκρατία των αρχαίων Αθηνών και η Γαλλική Επανάσταση.
Σκοπός του ήταν πάντα να έρθει στην Ελλάδα από τη Βιέννη, προκειμένου να εκτελέσει το επαναστατικό σχέδιο για την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό. Κάποια φορά σταμάτησε στην Τεργέστη για να παραλάβει τα αντίτυπα των προκηρύξεων του, ώστε να τα μοιράσει στον ελληνικό λαό. Μέσα σε λίγες μέρες, έπεσε θύμα προδοσίας από έναν σύντροφό του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την αυστριακή αστυνομία, που τον είχε στο στόχαστρο. Μαζί του συνελήφθησαν και επτά σύντροφοί του.
Ύστερα από ανακρίσεις δέκα ημερών και μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας προκειμένου να γλυτώσει τα βασανιστήρια και να μην προδώσει τους συντρόφους του , οδηγήθηκε στις φυλακές της Βιέννης, όπου βασανίστηκε. Μετά το τέλος των ανακρίσεων οι αυστριακοί τον παρέδωσαν στις οθωμανικές αρχές. Οι Τούρκοι τον φυλάκισαν στο φρούριο Νεμπόισα του Βελιγραδίου και στις 24 Ιουνίου 1798 τον εκτέλεσαν με στραγγαλισμό μαζί με τους συντρόφους του και πέταξαν τα πτώματά τους στο Δούναβη.
Δεν πρόδωσε ποτέ τις ιδέες του. “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”.
(Λιαλιάκα Ελένη, α΄ τάξη)